Home      Over      Vaargebied      Bemanning      Contact      Boeken & Reserveren

Algemeen

De Samenwerking biedt mogelijkheid tot slapen voor 32 personen. Op de plattegrond kunt U zien hoe de hutten zijn gesitueerd zodat U vooraf een indeling kunt maken.Er is voor 32 personen ruimte aan tafel waar gezamenlijke maaltijden kunnen worden genuttigd. De kombuis heeft twee koelkasten, een vierspits gastoestel, een elektrische oven en een koffiezetapparaat.

In vrijwel alle te bezoeken havenplaatsen zijn ook douches en toiletten. Het is raadzaam om van deze mogelijkheid gebruik te maken in verband met milieuaspecten en de beperkte hoeveelheid water en opslagruimte van afvalwater aan boord. De zeilactiviteiten vinden vooral overdag plaats, deze worden geleid en begeleid door de schipper en zijn maat. De begeleider of leraar heeft hierin een minder actieve rol. U kunt natuurlijk het goede voorbeeld geven maar als de groepsleden zelf initiatief tonen om mee te werken kunt U gerust wat rustiger aan doen. De avonden waarin de groep 'vrij' is, zijn voor de begeleiders wellicht enerverend genoeg. Het weer in Nederland is soms wisselvallig. De wind kan er aanwakkeren en grote snelheden bereiken. Als er te veel wind is kan het zijn dat de bemanning bevel geeft tot het dragen van zwemvesten. Vanaf windkracht 7 / 8 beaufort of met mist, kan besloten worden om een alternatieve route te kiezen of om die dag niet uit te varen.

Er is een radio/cdspeler beschikbaar. Die kan ook nog zelf meegenomen worden. Aan dek en in de havens echter kunnen wij luide elektronische muziek niet tolereren. In de havens zult U vaak meerdere schepen met groepen aan treffen die, net zoals U, een zeiltocht maken. Regelmatig is er plaatselijke jeugd te vinden in en rond de havens. Groepen die elkaar treffen zijn soms aanleiding tot opstootjes maar kunnen het aan de andere kant ook gezellig hebben met elkaar en het komt voor dat er zelfs nieuwe vriendschappen uit ontstaan. Deze gezelligheid is wel eens de veroorzaker van geluidsoverlast. Daarom is het voor U als leraar/begeleider goed om te weten dat het om tien uur 's avonds stil moet zijn in de havens en dat U er zorg voor dient te dragen dat deze regel gehandhaafd wordt. Voor een prettig verloop van het verblijf aan boord is het goed om vanaf het begin contact te hebben met de bemanning. Zij en U kunnen elkaars taken ondersteunen zodat er ook in dit opzicht sprake kan zijn van een goede samenwerking.

Zij die zich niet willen wagen in het spel van water en wind kunnen veilig in de zitkuip toezien wat er zich allemaal afspeelt. Onder wakend oog van de schipper en met de bescherming van de omhullende zitkuip als centrale plek van samenkomst. Tussen de bedrijven door is er meer dan genoeg tijd voor het verzorgen van eten en drinken en om bij te praten. Onderdeks zijn spelletjes te vinden of is er de mogelijkheid om eens even een uiltje te knappen of zich terug te trekken. De zeiltochten kunnen qua duur afgestemd worden op de spanningsboog van het gezelschap.

Elke dag wordt er een andere havenplaats aangedaan. Welke dat zijn bespreekt u met de schipper. Ook langere of kortere zeildagen zijn in overleg met de bemanning mogelijk. U kunt altijd uw wensen kenbaar maken. Maar u kunt zich natuurlijk ook elke dag weer opnieuw laten verrassen. In de meeste havenplaatsen is wel wat te ontdekken. Musea, winkels (ook voor de dagelijkse boodschappen) of andere attracties. Aan boord is een map met gegevens hierover die u kunt raadplegen.

Kinderen onder de 12 jaar zijn verplicht tot het dragen van een zwemvest. Deze zwemvesten moeten zijn afgestemd op hun lengte en gewicht. Het is verstandig dit tijdig door te geven, dan kunnen wij voor de juiste zwemvesten zorgen. Leest u ook nog onder het kopje school en jeugdreizen voor meer informatie.